Pet koraka za odabir idealnog rešenja za lepljenje

Brojni su razlozi da se opredelite za tečni lepak ili traku za poslove spajanja materijala. Različiti hemijski sastavi pružaju beskrajne mogućnosti kada su u pitanju fleksibilnost, brzina, snaga ili usklađenost sa industrijskim specifikacijama.
 
3M je razvio takozvanu ASPEC metodu kako bi se pokrila sva važna razmatranja koja će vam pomoći prilikom odabira najboljeg proizvoda za vaše potrebe.
 
ASPEC je skraćenica za pet faktora koji određuju izbor adekvatnog rešenja za lepljenje – montaža, podloga, proces, primena proizvoda i cena. Ova metoda pokriva pitanja kao što su dizajn spojeva, zahtevi površine i hemijski sastav lepkova, kako bi vam olakšala odabir rešenja koji je najbolja opcija za vašu montažu.
 

Korak 1: Identifikujte vrstu sklopa

Većina procesa spajanja predstavlja se nekim od sledećih šest uobičajenih tipova. To su:
5 koraka za odabir idealnog rešenja za lepljenje

  1. ploča na okvir/učvršćivač na ploču,
  2. laminacija velikih površina,
  3. pričvršćivanje za montažu i sečenje,
  4. sklapanje malih spojeva,
  5. pričvršćivanje zaptivki,
  6. zaptivanje, zalivanje i kapsuliranje.

 
Ovo su uobičajene primene gde je dokazano da lepkovi i trake dobro funkcionišu. Ove operacije deo su različitih dizajnerskih rešenja na mnogim tržištima i u industrijama. Identifikovanje najbližeg tipa montaže za vašu primenu će pomoći da se suzi izbor dostupnih porodica traka i lepkova koji su prikladni, na osnovu geometrije spojeva i tipičnih metoda proizvodnje.
 

Korak 2: Odaberite materijale za podlogu

Jedna od prednosti lepljivih traka i lepkova je sposobnost spajanja širokog spektra podloga. Različite podloge imaju drugačije karakteristike koje utiču na sposobnost lepka ili trake da se vezuju.
 
Površinska energija, tekstura, hrapavost i čistoća su uslovi podloge koji mogu uticati na izbor lepka ili trake. Poznavanje materijala na kojima se radi je jedan od ključnih koraka prilikom selekcije.
 

Korak 3: Identifikujte korake u proizvodnji

Pet koraka za odabir idealnog rešenja za lepljenje

Razumevanje načina na koji će se deo sastaviti može suziti izbor traka za lepljenje ili formata lepka. Pažljiv odabir ovde može pomoći u poboljšanju propusnosti ili produktivnosti u odnosu na druge metode spajanja, pomažući u smanjenju broja koraka, prerade i troškova rada.
 
Lepkovi i trake mogu da se nanose ručno ili da budu deo automatizovanih rešenja za doziranje i često podrazumevaju niža kapitalna ulaganja nego kada su u pitanju oprema za zavarivanje ili montažu. Uopšteno govoreći, trake mogu obezbediti brzu vezu i trenutnu snagu rukovanja. Tečni lepkovi mogu ponuditi veću fleksibilnost montaže za pozicioniranje i složeniji dizajn spojeva. Raspoloživ prostor, regulativa i bezbednost su drugi faktori koji će uticati na ovaj izbor.

 
 

Korak 4: Definišite primenu proizvoda

Krajnja upotreba proizvoda takođe utiče na to koja vrsta spajanja je najbolji izbor za predviđeni dizajn proizvoda. Važno je imati u vidu to kako će krajnji korisnik upotrebljavati proizvod i kakvim će spoljašnjim uslovima biti izložen. UV zračenje, ekstremne temperature, vlažnost, potapanje i izlaganje hemikalijama su uobičajena pitanja krajnje upotrebe koja treba imati na umu, a postoji mnogo rešenja koja mogu da izdrže ovakve uslove.
 
Neke uobičajene dizajnerske prednosti lepkova i traka su mogućnost ravnomerne distribucije pritiska, istovremeno lepljenje i zaptivanje, apsorpcija energije ili naizmenični prenos energije kroz spoj, izolacija metala radi sprečavanja galvanske korozije i mogućnost spajanja različitih materijala.

 
 

Korak 5: Troškovi i benefiti

Kada se razmatraju ukupni troškovi materijala i proizvodnje za dati sklop, lepkovi i trake često imaju brojne prednosti. Kada su u pitanju troškovi materijala lepljenje može omogućiti lakšim, tanjim ili jeftinijim podlogama da budu deo sklopa zbog omogućenog spajanja različitih materijala, kao i zbog otklanjanja potrebe za bušenjem rupa i mehaničkim pričvršćivanjem.
 
Kada je u pitanju proizvodnja, na ovaj način ostvaruju se uštede u odnosu na zavarivanje ili pričvršćivanje, zahvaljujući smanjenom broju procesnih koraka među kojima su brušenje zavarenih spojeva i popravka oštećenih površina. Troškovi rada za nanošenje traka i lepkova su često niži i zahtevaju minimalnu obuku, kao i troškovi kapitalne opreme koji mogu biti manji u odnosu na druge metode montaže kao što je zavarivanje.
 
Svakako, cena tečnog lepka ili trake je takođe važna. Tečni lepkovi su generalno jeftiniji od traka, ali treba imati na umu da može doći do kompromisa u vremenu fiksiranja, sušenja ili očvršćavanja. Hemijski sastav i nivo performansi lepka ili trake takođe će uticati na cenu ovog materijala. Generalno, što su ekstremniji uslovi koje traka ili lepak mogu podeti, to je veća cena. Tokom procesa selekcije, obavezno je imati na umu krajnje upotrebe koji su potrebni i izaberite na osnovu onoga što je potrebno za aplikaciju.