3M

Kompanija 3M je američka multinacionalna korporacija koja proizvodi u oblasti industrije, zaštite radnika, zdravstvene zaštite i potrošačkih dobara.

Kompanija proizvodi širok spektar proizvoda, uključujući lepkove, trake, pasivnu zaštitu od vatre, ličnu zaštitnu opremu, trake za prozore, dentalne i ortopedske proizvode, električne materijale, medicinske proizvode, proizvode za zaštitu automobila, elektronska kola, softver iz oblasti medicinske zaštite i optičke trake. 

Istraživanje i razvoj

Istraživanje i razvoj u osnovi su poslovanja kompanije 3M. Čak 5,9% ukupnog prihoda od prodaje ulaže se u nauku koja se koristi za kontinurirano unapređenje poslovanja. Ovakva investicija je od izuzetnog značaja za proizvodnju više od 3.500 patenata svake godine i obezbeđuje kontinuiran razvoj jedinstvenih proizvoda.

Kompanija poseduje 51 tehnološku platformu – od lepkova i abraziva, do keramike i nanotehnologije. Naučnici širom sveta dele i kombinuju ove tehnologije u svim 3M preduzećima kako bi osmislili i proizveli najsavremenije proizvode. Otprilike jedna trećina 3M prodaje dolazi od proizvoda predstavljenih u poslednjih pet godina.

Osnivanje

Petorica biznismena je osnovalo 3M u mestu Tu Harbors (engl. Two Harbors) u Minesoti 1902 godine. Inicijalno ulaganje je bilo u rudarstvo sa ciljem eksploatacije Korunda, ali je poduhvat propao zato što je u rudniku bilo najviše rude Anortozita koji nije imao komercijalu vrednost.

Suosnivač Džon Dvan (engl. John Dwan) je tražio sredstva u zamenu za deonice i Edgar Ober i Lucijus Ordvej (Lucius Ordway) preuzimaju kompaniju 1905 godine. Kompanija je prebačena u Dulut (Duluth) i počinje istraživanje i proizvodnju proizvoda na bazi papira za brušenje. Vilijam L. Meknajt (William L. McKnight) kasnije izvršni direktor je došao u kompaniju 10907, a A.G. Buš (A. G. Bush) se pridružuje 1909.

3M konačno postaje finansijski stabilna 1916. godina, kada postaje u mogućnosti da plaća dividende.

Kompanija je premeštena u Sent Pol (St. Paul) 1910, gde ostaje još 52 godine kada kompanija prerasta veličinu zemljišta na kom se nalazi i prebacuje se u trenutno sedište u Mejplvud (Maplewood) u Minesoti 1962.

Kompanija 3M ima veliki broj zaštićenih patenata od kojih su najpoznatiji:

1921- Vodeni brusni papir

1925- Lepljiva zaštitna traka kao i seltejp traka kao i zvučna izolacija koju možemo naći u automobilima

U 2017-oj kompanija 3M je napravila $31,7 milijardi u ukupnoj prodaji i kompanija je po ukupnom prihodu rangirana na 97. mestu 2018 godine na Fortjun 500 listi najvećih korporacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija zapošljava 91.000 radnika i ima predstavništva u više od 70 zemalja.

Firma GM Inženjering je ovašćeni uvoznik i distributer 3M proizvoda za Srbiju

3M logo

Više informacija možete pronaći na sajtu 3M.