3M

Kompanija 3M ranije poznata kao Minnesota Mining and Manufacturing Company, je Američka multinacionalna korporacija koja proizvodi u oblasti industrije, zađtite radnika, zdravstvene zaštite i potrošačkih dobara.

Kompanija proizvodi širok spektar proizvoda, uključujući lepkove, trake, pasivnu zaštitu od vatre, ličnu zaštitnu opremu, trake za prozore, dentalne i ortopedske proizvode, električni materijale, medicinski proizvode, proizvode za zaštitu automobila, elektronska kola, softver iz oblasti medicinske zaštite i optičke trake. Sedište kompanije se nalazi u Mejlpvudu (Maplewood) u Minesoti, predgrađu Sent Pola (St. Paul).

Osnivanje

Petorica biznismena je osnovalo 3M u mestu Tu Harbors (engl. Two Harbors) u Minesoti 1902 godine. Inicijalno ulaganje je bilo u rudarstvo sa ciljem eksploatacije Korunda, ali je poduhvat propao zato što je u rudniku bilo najviše rude Anortozita koji nije imao komercijalu vrednost.

Suosnivač Džon Dvan (engl. John Dwan) je tražio sredstva u zamenu za deonice i Edgar Ober i Lucijus Ordvej (Lucius Ordway) preuzimaju kompaniju 1905 godine. Kompanija je prebačena u Dulut (Duluth) i počinje istraživanje i proizvodnju proizvoda na bazi papira za brušenje. Vilijam L. Meknajt (William L. McKnight) kasnije izvršni direktor je došao u kompaniju 10907, a A.G. Buš (A. G. Bush) se pridružuje 1909.

3M konačno postaje finansijski stabilna 1916 i bila eje iu mogućnosti da plaća dividende.

Kompanija je premeštena u Sent Pol (St. Paul) 1910, gde ostaje još 52 godine kada kompanija prerasta veličinu zemnjišta na kom se nalazi i prebacuje se u trenutno sedište u Mejplvud (Maplewood) u Minesoti 1962.

Kompanija 3M ima veliki broj zaštićenih patenata od kojih su najpoznatiji:

1921- Vodeni brusni papir

1925- Lepljiva zaštitna traka kao i seltejp traka kao i zvučna izolacija koju možemo naći u automobilima.

U 2017-oj kompanija 3M je napravila $31,7 milijardi u ukupnoj prodaji i kompanija je po ukupnom prihodu rangirana na 97 mestu  2018 godine na Fortjun 500 listi najvećih korporacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija zapošljava 91.000 radnika i ima predstavništva u više od 70 zemalja.

 

Firma GM Inženjering je ovašćeni uvoznik i distributer 3M proizvoda za Srbiju

3M logo

Više informacija na 3M sajtu:
https://www.3m.com/